Yapı Tesisat Sistemleri Teknolojisi ve İklimlendirme

Yapı Tesisat Sistemleri Teknolojisi ve İklimlendirme

Yapı Tesisat Sistemleri Teknolojisi ve İklimlendirme

Tesisatlar, bina, fabrika gibi birçok yaşam alanında kurulan sistemlerdir. Tesisat kısaca, bir işin gerçekleşmesine olanak sağlayan araçların ve malzemelerin uygun yerlere döşenmesidir. Yapı tesisat sistemleri, evlerde, inşaat alanlarında, makine ve mühendislik alanlarında kullanılan ve yaşamsal faaliyetlerin gerçekleşmesini sağlayan projelerdir. Kurulduğu alanlarda, su, doğalgaz, atık su gibi birçok enerji sisteminin uygun ve güvenli bir şekilde kullanılmasını sağlar. Yapısal tesisat sistemleri kendi içerisinde bazı alanlara ayrılır. Bunlar; Sıhhi Tesisat, atık su tesisatı, yangın tesisatı, ısıtma ve doğalgaz tesisatıdır.

Sıhhi Tesisat: Ev gibi birçok yaşanılan alanda kullanılan sıhhi tesisat, temiz suyun kullanılacak alana kadar iletilmesini, kirli suyun ise dışarıya atılmasını ve kanalizasyona kadar iletilmesini sağlayan boru ağıdır. Sıhhi tesisatlar yapılar için oldukça önemlidir. Bunun nedeni sıhhi tesisatın bir altyapı olmasıdır.

Atık Su Tesisatı: Suyun kullanıldığı alanlardan başlayarak, rögara kadar giden boru sistemidir. Atık su tesisatı, banyo, mutfak, tuvalet ve yağmur gider borularından oluşmaktadır. Bu sistem, bina veya yaşanılan alanda oluşan atık suyun dışarıya atılmasını sağlar.

Yangın Tesisatı: Bu tesisat sistemi adından anlaşıldığı gibi yangın anında devreye giren bir boru ağıdır. Bu sistem, meydana gelen yangını söndürmeye yarayan ve olası bir felaketin önüne geçen sistemdir.

Isıtma ve Doğalgaz Tesisatı: Ev ve iş yerlerinde sıcak suyu karşılayan ve ısınma ihtiyacını gideren bir sistemdir. Isıtma ve doğalgaz sistemleri, dikkat edilmesi gereken ve düzenli bakım yaptırılması gereken sistemlerdir. Bu nedenle bu tesisatların içerisinde kullanılan malzemeler, (flex hortum gibi) içerisinde bulunan doğalgaz ile uyumlu aşınmayan maddelerden üretilmelidir.